Onterechte ziekmelding
De zomer is in volle gang en daarmee stijgt het aantal ziekmeldingen binnen bedrijven. Waar de ene werknemer zelden ziek is, meldt de ander zich regelmatig afwezig. Hoe kun je als werkgever ongeoorloofd verzuim terugdringen? Hieronder vind je zes handige tips.
Tip 1: Drempel voor ziekmelden verhogen
Voorkomen is beter dan genezen, ook bij ziekteverzuim. Het is daarom belangrijk om preventie serieus te nemen. Heb je het vermoeden dat er sprake is van grijs verzuim, bijvoorbeeld twijfelachtige ziekmeldingen? Overweeg dan de drempel voor ziekmelden te verhogen. Dit kan door ziekmeldingen telefonisch te laten verlopen in plaats van via WhatsApp. Ook kun je wachtdagen invoeren, waarbij je geen loon verschuldigd bent over de eerste ziektedagen. Daarnaast kun je werknemers die zich niet ziekmelden belonen met een verzuimbonus.
Tip 2: Stel gerichte vragen en houd contact
Hoewel werknemers niet verplicht zijn om hun klachten te delen, kun je als werkgever wel enkele vragen stellen, zoals hoelang de afwezigheid naar verwachting duurt en of er werkzaamheden overgedragen moeten worden. Houd ook contact tijdens het verzuim om langdurige afwezigheid te voorkomen.
Tip 3: Bedrijfsarts inschakelen bij twijfel
Als je twijfelt aan de ziekmelding van een werknemer, bijvoorbeeld door informatie van collega’s of social media, schakel dan de bedrijfsarts in. Jij als werkgever mag namelijk niet zelf beoordelen of iemand arbeidsongeschikt is. Let op: volg altijd de privacywetgeving en ga niet zelf op onderzoek uit.
Tip 4: Frequent verzuimgesprek voeren
Bij regelmatig verzuim is het verstandig om een gesprek aan te gaan. Probeer hierbij open te staan voor de situatie van de werknemer, want er kunnen privéproblemen meespelen. Bespreek de mogelijke gevolgen van het verzuim en maak duidelijke afspraken, die je vastlegt in het personeelsdossier.
Tip 5: Sancties toepassen indien nodig
Als een werknemer zich ongeoorloofd ziekmeldt, kan dit reden zijn voor een officiële waarschuwing of andere sancties, zoals een loonsanctie. Weigert de werknemer mee te werken aan een bedrijfsartsconsult, dan mag je het loon opschorten.
Tip 6: Ontslag overwegen bij aanhoudend verzuim
Frequent verzuim kan een reden zijn voor ontslag, maar de eisen hiervoor zijn streng en worden zelden gehaald. Een betere route kan zijn om een verstoorde arbeidsrelatie als ontslaggrond te gebruiken, ondersteund door een goed opgebouwd dossier.
Tip 7: Laat een onderzoek uitvoeren door een gerenommeerd recherchebureau
Blijft het verzuim een probleem en wil je zekerheid over de situatie? Dan kan het inschakelen van een gerenommeerd recherchebureau uitkomst bieden. wij kunnen u helpen om feiten boven tafel te krijgen en je ondersteunen bij het nemen van de juiste stappen. Ook preventief kun je verzuimproblemen beteugelen.
Ook vermoedens van ontrechtmatig ziekteverzuim?
Onrechtmatig ziekteverzuim, ook bekend als ziekteverzuimfraude of onterecht ziekteverzuim, treedt op wanneer een werknemer misbruik maakt van zijn of haar ziekmelding. Dit varieert van het valselijk claimen van ziekteverlof tot het regelmatig afwezig zijn zonder geldige reden. Helaas komt onrechtmatig ziekteverzuim vaak voor en kan het ernstige gevolgen hebben voor uw bedrijf. Vraagt u zich wel eens af wat de impact hiervan is op uw organisatie?